Parykk og hårerstatning

Hjelp rundt et hårsårt tema

Det kan være flere grunner til at man ikke har sitt eget hår.

 

Uansett årsak, er det å gå til innkjøp av parykk eller hårerstatning en svært privat og personlig prosess. Dette vet vi hos Ester Royal. Derfor har vi en egen avdeling i vår frisørsalong til nettopp dette. Her kan du prøve deg frem helt uten andre kunder tilstede og få svar på alt det du måtte lure på. Enten du ønsker å komme alene eller ta med deg noen som står deg nær. Det viktigste for oss, er at du føler deg komfortabel.

 

Kort om Ester Royal:
• I 1966 startet Finn Bjaanes salongen Royal Herrefrisør.

• Fem år senere, i 1971, startet Ester sin salong.

• I 1981 flyttet Ester Salongen inn hos Royal Herrefrisør på Bryne,

og Ester & Royal Dame og Herrefrisør ble ett.

• I dag er Ester Royal en godt etablert frisørsalong med flere ansatte.

• I tillegg til å være dame- og herrefrisør, har de spesialisert seg

på parykker og hårerstatning siden 1976.

 

parykk_article_2

På toppen av det hele

En uke etter at Wenche Tjelta startet med cellegift, mistet hun håret. Likevel fortsatte folk å gi henne komplimenter for nettopp håret. Eller parykken da, som Wenche kan avsløre at det var.

– Jeg husker den dagen jeg satt i frisør-stolen og Jørn, frisøren min, barberte av meg det lille jeg hadde igjen. ”Så fin hodefasong du har”, sa han. Jeg satt med ryggen til og ville helst ikke se. Ikke før jeg kom hjem.
Fra den dagen brukte Wenche parykk og var veldig fornøyd med det.

 

– Det å miste håret, gikk overraskende greit. Spesielt overraskende for meg, for jeg har alltid vært veldig opptatt av håret mitt. Men når man står midt oppi en slik alvorlig sykdomssituasjon, er ikke håret det du tenker mest på.
Likevel brukte jeg parykk hver dag og var opptatt av at den skulle se så naturlig ut som mulig. I dag er Wenche frisk og har fått sitt eget hår tilbake. Hun er fast kunde hos Ester royal.

 

parykk_article_3

Et hårfint skille

Da døtrene til Marit var 11 og 13 år, begynte de å miste håret. Litt etter litt vokste små, hårløse flekker seg synlig større. Sykdommen Alopecia areata, også kjent som flekkvis håravfall, kan forekomme hos menn og kvinner i alle aldre. I dag er jentene 16 og 21 år og bruker begge parykk.

– Familien vår har valgt å være åpne om sykdommen overfor andre. På den måten tror jeg vi har unngått mange spørsmål og uønsket oppmerksomhet, sier Marit.

– I tillegg har jentene parykker som ser så naturlige ut at ingen kan mistenke at det ikke er deres eget hår dersom de ikke går tett innpå og studerer det nøye.
Bruken av parykk er individuell. Noen bruker den kun ved spesielle anledninger, andre etter hvilket humør de er i. Også døtrene til Marit har ulike vaner selv om de er søstre og bor i samme hus.
– Den ene av jentene bruker alltid parykk, uansett hvor hun er eller hva hun gjør, mens den andre vanligvis tar av seg parykken når hun kommer hjem og er for seg selv. Begge jentene har gått til anskaffelse av parykker fri for syntetiske materialer. Da kan de bruke både rettetang, hårføner, krøllbørster og annen varmebehandling på parykken.
– Jentene er nøye med stell. En parykk må vaskes og pleies akkurat som ditt naturlige hår. Et godt tips er å sette parykken på et isoporhode. Da blir det enklere både å forme og stelle den. Et annet tips er å bruke gode pleieprodukter. Da holder parykken seg mye lenger.
Den ene datteren til Marit har totalt håravfall, mens den andre har flekkvis håravfall. Begge har fått hjelp av Jørn hos Ester Royal til å finne parykker som passer seg og sin hodefasong.

 

– Det er viktig for jentene at de blir tatt på alvor. Hos Ester Royal får de mulighet til å prøve flere alternativer, si meningen sin og komme med forslag til forbedringer og forandringer helt til de er hundre prosent fornøyde.

“Den gode dialogen med Jørn var helt avgjørende for at jentene følte seg trygge gjennom hele prosessen.”

parykk_article_4

Parykk for første gang

jornJørn svarer på ofte stilte spørsmål

Hvordan går man frem hvis man ønsker å prøve en parykk?

– Det første du gjør, er å ringe og avtale time. Spør etter meg, så finner vi en passende tid.

Vi har et eget adskilt lokale i salongen med tanke på kunder som ønsker parykk eller hårerstatning. Her kan man prøve i ro og mak; helt uten forstyrrelser. Vi tar hodemål og finner riktig passform.

 

Deretter gjør vi en fargevurdering. Det er viktig å finne den fargen som kler huden best. En annen ting som er viktig, er å finne riktig frisyre til nettopp din ansiktsform.

 

Kommer man alene til timen, eller kan man ta med seg noen?
– Dette er veldig individuelt. Noen ønsker å komme alene, andre tar med seg en god venninne, datter eller ektefelle. Dette er opp til hver enkelt.
Hvor lang er ventetiden før man får parykken?

– Etter at vi har tatt mål og bestemt frisyre og farge, har vi som regel parykker klare til prøving allerede dagen etter.

 

Hva er forskjellen på syntetiske og ikke-syntetiske parykker?
– Syntetiske parykker er det vanligste. Rundt 90 % av alle som bruker parykk, har en syntetisk variant. Derfor har vi også flest syntetiske parykker på lager.
Det er ikke lett å kjenne eller se forskjell på syntetiske og ikke-syntetiske parykker i dag. Det som er fordelen med syntetisk hår, er at fargen holder lenger og er
lettere å jobbe med.

 

Hvor lenge kan man bruke en parykk før den blir slitt og må byttes ut?
– Det vanligste er 4 – 5 måneder, men noen kan bruke den samme parykken et helt år. Det kommer an på hvor godt man tar vare på den og daglig bruk. Hvor nøye man er med det daglige stellet, vask og pleie.

Det er mange som kjøper to like parykker slik at de kan være trygge på at de til enhver tid har en parykk de føler seg vel med.